Op afstand klanten identificeren

Op afstand klanten identificeren

De huidige crisistijd brengt digitalisering in een stroomversnelling. Klantcontact gaat zoveel mogelijk op afstand en daarmee is online klantidentificatie nog nooit zo relevant geweest. Daarom stelt Intersoftware betrouwbare online klantidentificatie ter beschikking: Validat. Deze module is ontworpen als een marktbrede oplossing voor identificatie op afstand, geschikt voor alle klanten en alle aanbieders van financiële producten en diensten. De module wordt online gebruikt: een installatie, implementatie of koppeling met bestaande (advies)software is niet nodig, maar wel mogelijk op verzoek.

Hoe werkt Validat?

Validat is eenvoudig, snel en veilig. Financiële dienstverleners vragen hun klanten zich online te identificeren in de module: een website die is aangepast aan de eigen huisstijl van de organisatie. Op de website identificeren klanten zich met iDIN en een kopie legitimatiebewijs. De module voert geautomatiseerd controles uit, zoals op de echtheid van het legitimatiebewijs. Als de controles positief zijn, legt de module deze informatie vast in één PDF waarop het BSN-nummer automatisch kan worden afgeschermd. De PDF wordt vervolgens door de financiële dienstverlener verwerkt in het reguliere proces.

Validat ook gebruiken?

Een aantal geldverstrekkers en ketenpartijen heeft meegewerkt aan dit initiatief, zoals a.s.r., ING, Munt Hypotheken, bijBouwe, Stater en NHG. Validat is nu ook beschikbaar voor alle andere geldverstrekkers en verzekeraars die willen profiteren van een efficiënt proces voor de verwerking van identificaties met een hoge kwaliteit. Implementatie is eenvoudig: na onboarding kun je Validat direct inzetten voor het identificeren van klanten. Meer weten over hoe jouw organisatie ook kan profiteren van de voordelen van Validat? Neem contact op met Intersoftware via info@validat.nl.

Veelgestelde vragen

Welke geldverstrekkers accepteren de identificatie en kopie identiteitsbewijs van Validat?

Op dit moment weten we zeker dat de volgende geldverstrekkers de identificatie en de kopie identiteitsbewijs van Validat accepteren: ING, a.s.r. en Munt Hypotheken. We werken er hard aan om deze lijst verder uit te breiden. Het kan zijn dat er geldverstrekkers zijn die Validat al wel accepteren, maar waarvan wij het nog niet weten. Je kunt het daarom altijd even vragen bij de betreffende acceptatieafdeling.

Ik heb inmiddels een account, maar ik kom er niet helemaal uit. Waar kan ik meer informatie vinden?

We hebben een uitgebreide kennisbank voor je gemaakt, waarin je veel antwoorden op praktische vragen kunt terugvinden. Je vindt de kennisbank van Validat hier.

Wie is er verantwoordelijk voor de klantgegevens in Validat?

Organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor de identiteiten (klantgegevens). Een organisatie heeft hier ook zelf controle over. Zo kan de beheerder bijvoorbeeld instellen hoelang een identiteit bewaard moet blijven. Ook kan een medewerker handmatig een identiteit verwijderen. Een organisatie ziet alleen de identiteiten van zijn eigen klanten.

Is Validat veilig en betrouwbaar?

We gebruiken alleen identificatiemiddelen die een hoog betrouwbaarheidsniveau hebben (eIDAS Substantieel). Daarnaast gebruikt Validat geavanceerde maatregelen om de identiteiten veilig te houden. De PDF bevat bijvoorbeeld een bijlage waarmee je de authenticiteit van de identiteit in de PDF kan aantonen.

Komen er ook andere identificatiemiddelen beschikbaar?

Op dit moment kan de klant zich alleen via iDIN identificeren. Validat biedt de mogelijkheid om in de toekomst andere identificatiemiddelen toe te voegen. Nieuwe ontwikkelingen op dit gebied communiceren we uiteraard met alle belanghebbende partijen.

Komen er ook andere producten in de module?

Op dit moment kan de klant door middel van Validat zich online identificeren én een foto van zijn identiteitsbewijs maken/uploaden. Intersoftware heeft de ambitie om Validat uit te breiden met nieuwe toepassingen en mogelijkheden. Mocht hier sprake van zijn, dan laten wij dit uiteraard weten.

Wat is de rol van Signicat?

Validat is ontwikkeld op het Digital Identity Platform van Signicat en voldoet hierdoor aan hoge beveiligingsnormen. Signicat is Europees marktleider op het gebied van digitale identiteitsdiensten en een eIDAS Qualified Trust Service Provider. Lees meer over Signicat.

Heb je meer vragen over Validat? Stel je vraag via info@validat.nl.