Op afstand je klant identificeren

Op afstand je klant identificeren

De huidige crisistijd brengt digitalisering in een stroomversnelling. Klantcontact gaat zoveel mogelijk op afstand en daarmee is online klantidentificatie nog nooit zo relevant geweest. Daarom stellen Intersoftware en Signicat per direct kosteloos betrouwbare online klantidentificatie ter beschikking: Validat. Deze module is ontworpen als een marktbrede oplossing voor identificatie op afstand, geschikt voor alle klanten, alle intermediairs en alle geldverstrekkers. De module wordt online gebruikt: een installatie, implementatie of koppeling met bestaande (advies)software is niet nodig.

Kosteloos tot 1 juli 2020

Begin maart is Intersoftware een pilot gestart met een module voor online klantidentificatie. Vanwege de coronacrisis en de maatregelen van de overheid is de vraag naar een dergelijke oplossing extreem gestegen. Door Validat gratis beschikbaar te stellen tot 1 juli 2020 kunnen alle hypotheekadviseurs hun klanten veilig, betrouwbaar én eenvoudig online identificeren.

Hoe werkt Validat?

Validat is eenvoudig, snel en veilig. Hypotheekadviseurs vragen hun klanten zich online te identificeren in de module: een website in de huisstijl van de organisatie van de adviseur. Op de website identificeren klanten zich met iDIN en een kopie legitimatiebewijs. De module voert geautomatiseerd controles uit, zoals op de echtheid van het legitimatiebewijs. Als de controles positief zijn, verwerkt de module de informatie in één PDF-document. Het PDF-document kan de adviseur in het reguliere proces, bijvoorbeeld via het HDN-kanaal, aan geldverstrekkers aanbieden.

Geldverstrekkers

In de pilot zijn er een aantal geldverstrekkers en ketenpartijen die mee doen, zoals a.s.r., ING, Munt Hypotheken, bijBouwe en Stater. Ook NHG reageerde positief en werkt graag mee aan dit initiatief. Met het huidige initiatief om Validat kosteloos beschikbaar te stellen, willen we dat ook andere geldverstrekkers zich bereid verklaren de identificatie van Validat te accepteren. We zullen hier de accepterende geldverstrekkers bijwerken. Staat een geldverstrekker hier of in de FAQ niet genoemd? Vraag dan bij de betreffende acceptatieafdeling of deze geldverstrekker de Validat identificatie accepteert.

Veelgestelde vragen

Welke kosten ga ik vanaf 1 juli 2020 betalen?

Vanaf 1 juli 2020 zijn er aan het gebruik van de module kosten verbonden. We zullen je ruim voor die tijd laten weten hoeveel die kosten gaan bedragen. Goed om te weten dat je alleen kosten gaat betalen als je de module ook daadwerkelijk gebruikt. Besluit je om na 1 juli geen gebruik meer te maken van de module, dan betaal je dus ook geen kosten.

Welke geldverstrekkers accepteren de identificatie en kopie identiteitsbewijs van Validat?

Op dit moment weten we zeker dat de volgende geldverstrekkers de identificatie en de kopie identiteitsbewijs van Validat accepteren: ING, a.s.r. en Munt Hypotheken. We werken er hard aan om deze lijst verder uit te breiden. Het kan zijn dat er geldverstrekkers zijn die Validat al wel accepteren, maar waarvan wij het nog niet weten. Je kunt het daarom altijd even vragen bij de betreffende acceptatieafdeling.

Ik heb inmiddels een account, maar ik kom er niet helemaal uit. Waar kan ik meer informatie vinden?

We hebben een uitgebreide kennisbank voor je gemaakt, waarin je veel antwoorden op praktische vragen kunt terugvinden. Je vindt de kennisbank van Validat hier.

Wie is er verantwoordelijk voor de klantgegevens in Validat?

Organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor de identiteiten (klantgegevens). Een organisatie heeft hier ook zelf controle over. Zo kan de beheerder bijvoorbeeld instellen hoe lang een identiteit bewaard moet blijven. Ook kan een medewerker handmatig een identiteit verwijderen. Een organisatie ziet alleen de identiteiten van zijn eigen klanten.

Is Validat veilig en betrouwbaar?

We gebruiken alleen identificatiemiddelen die een hoog betrouwbaarheidsniveau hebben (eIDAS Substantieel). Daarnaast gebruikt Validat geavanceerde maatregelen om de identiteiten veilig te houden. De PDF bevat bijvoorbeeld een bijlage waarmee je de authenticiteit van de identiteit in de PDF kan aantonen.

Komen er ook andere identificatiemiddelen beschikbaar?

Op dit moment kan de klant zich alleen via iDIN identificeren. Validat biedt de mogelijkheid om in de toekomst andere identificatiemiddelen toe te voegen. Nieuwe ontwikkelingen op dit gebied communiceren we uiteraard met alle belanghebbende partijen.

Komen er ook andere producen in de module?

Op dit moment kan de klant door middel van Validat zich online identificeren én een foto van zijn identiteitsbewijs maken/uploaden. Intersoftware heeft de ambitie om Validat uit te breiden met nieuwe toepassingen en mogelijkheden. Mocht hier sprake van zijn, dan laten wij dit uiteraard weten.

Wat is de rol van Signicat?

Validat is ontwikkeld op het Digital Identity Platform van Signicat en voldoet hierdoor aan hoge beveiligingsnormen. Signicat is Europees marktleider op het gebied van digitale identiteitsdiensten en een eIDAS Qualified Trust Service Provider. Lees meer over Signicat.

Heb je meer vragen over Validat? Stel je vraag via info@validat.nl.